Телефон +359888611058

04 Mar
Интервю с Надя Несторова

“Да са бързи и вкусни. Покрай многото задачи и в стремежа си да прекарвам повече време с децата, искам набързо да сготвя нещо, което да се хареса на всички ни и да имаме повече време за бъдем заедно.” – е предизвикателството и мотивацията на кулирния талант Надя Несторова, по известна като Bubu’s Mess.

1. Представи се с няколко изречения?

Казвам се Надя и се опитвам едновременно да се грижа за две момчета, да поддържам тялото и ума си силни и здрави и да си хапвам вкусно.

2. Как започна твоят кулинарен път? Кой те въведе в тайнството на готварството?

Още от малка обичам да съм в кухнята и да забърквам различни рецепти, като доста често заменям съставки и експериментирам. Възхищавах се на моята баба, която готвеше феноменално вкусно.

3. Кои са любимите ти ястия и защо? Сподели с нас 1 сладка и 1 солена рецепта.

Обожавам шоколад и риба. Това мога да ям по цял ден и няма да ми омръзне. Приготвям много бързи и лесни идеи с риба тон и тортилата с нея ми е една от любимите. А за сладка рецепта не мога да се спра на една, но тази, която приготвям най-често е суров фъдж.

4. Как избираш продуктите за своите рецепти?

Опитвам се да си съставям план за седмицата с ястията, които ще хапваме и да пазарувам за тях. Старая се продуктите, които използвам да са пресни, качествени и с утвърден вкус и произход.

5. Какви са основните предизвикателства в създаването на нови рецепти?

Да са бързи и вкусни. Покрай многото задачи и в стремежа си да прекарвам повече време с децата, искам набързо да сготвя нещо, което да се хареса на всички ни и да имаме повече време за бъдем заедно.  

6. От кого черпиш идеи и мотивация, за да твориш в кухнята?

Буквално от всякъде – от социалните мрежи, от местата, на които хапвам навън, от хората на работа, от децата. Всеки носи по нещо ново и интересно.

7. Как балансираш между здравословното и вкусното?

Старая се да използвам повече плодове, зеленчуци, риба и месо и да избягвам преработените храни. Подправям с много подправки, които обогатяват вкуса. Обожавам да похапвам сладичко, но гледам аз да съм си го приготвила за да знам какво има в него.

8. Всички сме имали провали в кухнята. Може ли да споделиш за такъв момент от твоя кулинарен път и развитие?

Много обичам да експериментирам и да заменям продукти в рецептите, а това не винаги води до идеален резултат от първия път. Така че съм имала доста провали. Последният ми такъв е за коледната почерпка в офиса ми. Всяка година преди коледните празници си организираме почерпка и всеки приготвя нещо домашно. Аз реших да направя кошнички от кори за баница и да ги напълня с крем. Но кремът се оказа недостатъчен и затова забърках скир и тахан, без да съобразя, че това ще намокри корите и кошничките ще са меки и трудни за похапване. Пак бяха вкусни, обаче.

9. Какво е отношението ти към традиционната българска кухня и как я интегрираш в рецептите си?

Няма българин, който да не обича баница, мусака или супа топчета, но се старая приготвянето на традиционни рецепти да не включва пържене, прекалено много мазнина и брашно. Например, в мусаката доста често освен картофи, включвам тиквичка, морков, патладжан и не слагам заливка.

10. Според теб, променя ли се вкусът на българина през последните години? Какви са наблюденията ти?

Определено има голяма промяна. Забързаното ежедневие ни кара да търсим все повече бързи рецепти, които отнемат кратко време за приготвяне и в същото време хората започват все повече да се обръщат към здравословното хранене, веганството и вегетарианството. Това може да доведе само до положителни промени и опитване на нови и разнообразни идеи.

11. Какво те мотивира да продължаваш да създаваш съдържание и да споделяш своите кулинарни умения с другите?

Желанието ми повече хора да разберат, че не е задължително да прекарват часове в кухнята за да хапват вкусна и здравословна храна и да им покажа какво разнообразие от вкусове съществува. Да ги мотивирам да изпробват нови храни, сами да приготвят храната си и да хапват осъзнато.

Кошница