
Казвам се Биляна, работеща майка на две дечица с малка разлика, домакиня, кулинарен ентусиаст и още куп неща, която всяка жена в днешно време се опитва да балансира в ежедневието.
Работя от дълги години в сферата на Информационните технологии и през по-голямата част от времето се опитвам да намеря баланса между работа-семейство-хоби. Фокусирала съм се единствено върху една социална мрежа, която е Инстаграм, където под името @eatsmarter.bg вече почти 6 години споделям рецепти и интересни факти около хубавата храна, пътувания и съвсем нормални неща от ежедневието ни.
2. Как започна твоят кулинарен път? Кой те въведе в тайнството на готварството?
Всичко започна с първото ни дете, когато започнах да се интересувам и експериментирам повече с готвенето. Отраснала съм с домашна и вкусна храна приготвяни от мама и баба, но никога преди това не бях проявявала интерес към техните рецепти, което е голяма грешка и определено се пробвам да я поправя до ден днешен. В студентските ми години в Германия, живеех основно на полуфабрикати и нямах кой знае какво отношение към храната, а и тогава младите още не се фокусираха толкова върху това с какво се хранят.
Затова вярвам, че когато човек сам създаде семейство и от него зависи всичко и всички в едно домакинство, тогава започва да си задава въпроси като „това здравословно ли е?“, „това дали ще се хареса на децата“, „ а какво ще вечеряме утре?“.
Човек се учи постоянно, било то да готви вкусно или да се ориентира правилно в морето от продукти. Затова чрез профила си, аз споделям моя опит- не винаги правилен, но винаги пречупен през моята призма.
3. Кои са любимите ти ястия и защо? Сподели с нас 1 сладка и 1 солена рецепта.
Честно казано обожавам да експериментирам и да пробвам различни кухни, особено когато пътуваме.
Но когато готвя аз, най-често са класически рецепти от българската кухня. И това е така, най-вече защото готвя нещо, което знам, че ще се хареса на децата и ще им осигури пълноценно и питателно хранене. Затова рядко ще видите екзотични рецепти, не защото не ги обичам, а защото предпочитам всички рецепти да са съобразени с географската ни ширина и вкусове, а продуктите да са сезонни и широко достъпни.
Най-често правя баница през уикенда, а десертът, който децата си „поръчват“ най-често е бананов хляб.
Пролетно спаначено руло >>> към рецептата.
Бананов хляб >>> към рецептата.
4. Как избираш продуктите за своите рецепти?
Важно ми е всички продукти да се намират лесно както в големите градове, така и в по-малките населени места, защото вярвам, че вкусната храна може и да е с изключително простички съставки, достъпни за всички и отново – най-вече сезонни.
5. Какви са основните предизвикателства в създаването на нови рецепти?
Основното предизвикателство при мен е липсата на време, което влагам предимно в основната ми работа и децата.
За да направиш една привидно лесна рецепта си отнема време за измисляне, заснемане, описване, представяне. Старая се да показвам бързи рецепти, които лесно ще приготвите след работа, затова и рядко ще видите сложни рецепти за завъртяни сладкиши, например 😊.
5. От кого черпиш идеи и мотивация, за да твориш в кухнята?
Идеите често черпя най-вече от класически рецепти от старите книги или списания. Изпробвам понякога и нашумели рецепти, в опити да намеря нещо лесно, бързо и вкусно.
Понякога попадам в капана на демотивацията, но пък винаги си казвам, че правя всичко за удоволствие и когато ми е приятно – готвя и споделям, когато имам нужда от почивка, просто не споделям.
6. Как балансираш между здравословното и вкусното?
Подбирам си добре произхода на продукти, без да изпадам в крайности.
Балансът е важен и на този етап не ми се налага да слагам ограничения на групи храни или съставки.
Но определено залагам на добър и ясен произход и винаги чета етикета.
7. Всички сме имали провали в кухнята. Може ли да споделиш за такъв момент от твоя кулинарен път и развитие?
Интересното при мен е, че никога не опитвам ястието когато готвя. Нямам този навик, затова често пресолявам „манджата“, но най-вече салатите.
Иначе често ми се е случвало да имам недопечени кексове, особено когато фурната ми беше все още нова и тепърва се „опознавахме“ 😊
8. Какво е отношението ти към традиционната българска кухня и как я интегрираш в рецептите си?
Тя е в основата на всичко, което споделям. Обожавам класически рецепти от БГ кухня и такива приготвям най-често. Напомнят ми за детството и искам да възпитам същия вкус и в децата си.
9. Според теб, променя ли се вкусът на българина през последните години? Какви са наблюденията ти?
Определено се променя, доста повлиян от социалните мрежи с всички „вайръл“ рецепти и фактът, че пътуваме все повече и все по-далеч и това е прекрасно.
Аз също обожавам голяма част от по-новите вкусове, които се предлагат все повече на нашата гастро-сцена: японска, хавайска, италианска кухня, стрийт фууд и изобщо обичам да експериментирам с всичко, което ми се стори интересно.
10. Какво те мотивира да продължаваш да създаваш съдържание и да споделяш своите кулинарни умения с другите?
Мотивира ме това, че винаги се намира поне по един човек, който да ми каже, че дадено нещо му е полезно или е изпробвал дадена рецепта, която се е получила.
Още интервюта с вдъхновяващи кулинарни ентусиасти може да видите тук!