Телефон +359888611058

21 May
  1. Представи се с няколко изречения?

Казвам се Цвети Байчева, инфлуенсър (готвещ здравословно и вдъхновяващ хората също да го правят 😀)  и скоро официално автор на една по-различна кулинарна книга, за която съвсем скоро ще разберете повече.

Създавам забавно и полезно съдържание (не само с рецепти) както в TikTok, Instagram и Facebook, така и в YouTube. Фокусът ми в готвенето е върху това как да се храниш вкусно, без да жертваш здравето си (или смеха си, хаха).

Освен храната, обичам движението, личностното развитие, това да създавам и творя с ръцете си, а също обожавам и чуждите езици, най-вече скандинавските.

🥑 Мисията ми е да покажа, че здравословното не е превзета и напудрена глезотия, а просто нормална и вкусна храна за тялото и душата.

2. Как започна твоят кулинарен път? Кой те въведе в тайнството на готварството?

Не е много потайно, нека си признаем, всеки е започвал „кулинарния“ си път със загоряла тенджера, хаха. И след множество такива не съм шеф готвач, но обожавам готвенето. Аз съм детето, което гледаше кулинарни предавания вместо анимации. А когато пуснаха 24kitchen, бях като зомбирана. Освен това тази любов към готвенето в мен си е чист израз на креативната ми страна – обичам да творя неща с ръцете си. Но и тук е мястото да си призная, че обожавам и да ям вкусна храна, колкото и да не ми личи. Смятам, че пътят на всеки човек, обичащ кулинарията, е тръгнал от собственото му ненаситно небце.

3. Кои са любимите ти ястия и защо? Сподели с нас 1 сладка и 1 солена рецепта.

Ще споделя най-напред сладката рецепта, макар да оставяме десерта за накрая. Майстор съм на всякакви палачинки и ги обожавам под всякаква форма, дори солени. А тези, които споделям тук, са вече изпробвани от страшно много хора и са им станали любими и на тях.

🥞 Необходими съставки:

• 130-150 гр. котидж сирене 🧀
• 4 големи яйца 🥚
• 80 гр. овесени ядки 🌾
• 1 ч.л. бакпулвер ✨
• Щипка сол 🧂
• Ванилия за аромат 🌸

👉 Всичко това в блендера и сместа е готова да печем на тиган с малко кокосово масло 🥥

Солените рецепти, които са ми любими са много и май трябваше да хапна, преди да седна да пиша отговорите хаха. Но ще споделя една, която хем и баба ти е яла, хем може да е достатъчно здравословна, а именно БАНИЦА. Не мисля, че може да се сгреши с нея.

Необходими съставки:

🧀 150 г котидж сирене

🥛 125 г кисело мляко

🧊 125 г скир

🥚 4 яйца

🥄 1/2 ч.л. сода

🧂 70 г сирене

🌾 250 г пълнозърнести кори за баница

🧈 30 г краве масло за намазване на корите

Това са едни много впечатляващи банички, за които съм сигурна, че ще се харесат, а тук са инструкциите за приготвяне.

4. Как избираш продуктите за своите рецепти?

Избирам критично. Така бих определила избора си и за много други неща – много е важно, дори да си мислим, че сме чули отнякъде, че нещо е здравословно, да подложим това твърдение под съмнение. Много е важно да се информираме винаги от достоверни източници, докато не стигнем до истината, защото много уж здравословни неща са маркетингов трик. Критичното мислене освен за живота, с пълна сила важи за изборите ни и в храната, и съставките ѝ, защото именно храната е нашето гориво. Колкото и да се е превърнала в забавление в наши дни.

5. Какви са основните предизвикателства в създаването на нови рецепти?

Както във всяко едно начинание, трябва да си готов да посрещнеш неуспеха, да умееш да признаваш пред себе си, когато сгрешиш, и да си готов да опитваш много пъти. Стана много философско, но опитът в кухнята не е много по-различен от живота и, за да си успешен, както в едното, така и в другото, ти трябват упоритост, дисциплина, самокритичност. Е, в кухнята имаш нужда и от здраво небце хаха.

6. От кого черпиш идеи и мотивация, за да твориш в кухнята?

Идеи и мотивация черпя от гладника в мен. 😄 В днешно време сме късметлии да имаме този огромен ресурс в социалните мрежи. Знам, че много хора ги смятат за порока на нашето време, но лично аз смятам, че това е въпрос на гледна точка. Социалните мрежи подсилват това, което си ти в истинската ти същност. Ако си любознателен и жаден за развитие, имаш в ръцете си златна мина. Докато преди можехме да гледаме шоуто на Ути Бъчваров и Иван Звездев на малкия екран, днес през още по-малкото екранче в джоба си виждаме кулинарни вдъхновители от целия свят. Това е безценно!

7. Как балансираш между здравословното и вкусното?

Не мисля, че балансирам. Колкото и нескромно да прозвучи, аз правя така, че здравословното да е вкусно. Мразя безвкусна храна, чувствам се истински прецакана да разменя „валутата“ на калориите срещу нещо, което не си струва дори и хапка, било то здравословно или не. Затова смятам, че здравословното не е просто сухо месо, безвкусен ориз със салата с вкус на премита трева, или пък овесена каша с вода. Здравословното е донякъде субективно понятие, но за здрав човек, без придружаващи състояния, то е просто нормална храна от природата, минимално обработена и без шарена опаковка със съдържание по-дълго от моите отговори в това интервю хаха.

8. Всички сме имали провали в кухнята. Може ли да споделиш за такъв момент от твоя кулинарен път и развитие?

По-горе споменах за загорели тенджери, нали? Макар да съм сядала да си уча уроците докато боб яхнията ми се овъглява на котлона, да съм слагала съд, за да заври, без да сложа водата в него, да съм правила курабийки, без изобщо да се сетя, че трябва да има захар, да съм потрошила половината си посуда и тази на нашите, това никога не ми е попречило! Намирам ред в хаоса, не се отказвам като си слагам етикети на „несръчна“ и насърчавам всеки читател да действа (дори не само в готвенето), защото именно провалите са тези, които ни дърпат напред към успеха!

9. Какво е отношението ти към традиционната българска кухня и как я интегрираш в рецептите си?

Обичам много ястия от българската кухня, тя е една от най-вкусните. Не защото си е наша, а просто съм пътувала много и опитвала много. И макар да съм фен на кухни от цял свят, винаги ще я избера пред много други. И определено съм от хората, които побългаряват доста от рецептите, които опитват, въпреки редовно да чета под видеата си: „нямаме ли си българско, спрете се с тези чуждестранни продукти“.

10. Според теб, променя ли се вкусът на българина през последните години? Какви са наблюденията ти?

Всички се променяме с трендовете, които навлизат всеки ден. Най-интересното е, че вкусът е нещо, което се превъзпитава с времето и определено подлежи на промяна. Казвам го и от опит. Затова вярвам, че хора, които „не могат да живеят“ без сладко, могат напълно да откажат захарта. Просто пример. И като споменавам отново българската кухня – вярвам също, че здравословното се намира в рецептите, които „баба ти“ е приготвяла, но пък не е задължително да се храним по нейното меню. Трябва винаги да сме отворени към развитие и промяна!

11. Какво те мотивира да продължаваш да създаваш съдържание и да споделяш своите кулинарни умения с другите?

Създаването на съдържание ме среща със страшно много хубави хора. Един от мотиваторите в моя живот, който е личен пример за мен и винаги ми казва истината (дори да не ми харесва да я чуя) е моят съпруг. То е ясно, че е и дегустатор, но не ме подкрепя заради храната хаха. Та, от човек, който се страхуваше да се снима и да говори пред хора, с огромната подкрепа от него, днес съм коренно различен човек и се гордея с постигнатото. Обратната връзка, която получавам от всички прекрасни хора ежедневно, ме кара да си мисля, че всичко, което правя, има смисъл.

За финал ще кажа 3 неща:

  1. Не вярвайте на всичко в интернет. Особено що се отнася до здравето ви. Взимайте си идеи, но винаги се усъмнявайте в съветите покрай тях.
  2. Вярвайте в себе си и мечтите си, винаги! Вие сте най-верният си последовател от началото до края!
  3. Дори един човек да е повярвал, че може да се храни по-здравословно благодарение на моето съдържание – мисията ми е изпълнена! Дано това да си ти!
    Благодаря!

За още кулинарно вдъхновение вижте и останалите интервюта в сайта.

Кошница