- Представи се с няколко изречения.
Здравейте, аз съм Марина или на кратко Миа, нутриционист и … архитект (изненaда) пекарни
@wakeandbakesofia. Именно пекарните са мястото, където творя и съчетавам традиционни сладкарски рецепти с модерни здравословни и по-полезни решения. Вдъхновението ми идва от семейството – децата ми, съпруга ми, майка ми и бабите – които ме мотивират да творя и да споделям лесни, бързи и полезни рецепти за всеки.
- Как започна твоят кулинарен път? Кой те въведе в тайнството на готварството?
Кулинарният ми път започна още от детството, у дома винаги е имало домашна храна. Майка ми всеки ден ни приготвяше закуска преди училище, обяд (за когато се приберем) и вечеряхме всяка вечер заедно на масата. Нейната страст и отдаденост към домашната храна ме е вдъхновявала да експериментирам и да развивам собствения си стил. Истинската страст към здравословното и вкусното обаче дойде неочаквано и в много напрегнат момент за семейството ни – по време на Ковид, когато съпругът ми загуби работата си, аз бях по майчинство и се наложи да вземем бързото решение – теглене на заем за закупуване на работещ бизнес – първата ни пекарна. В началото предлагахме купешки торти
и сладкиши, но след като започнах да се интересувам от това какво точно съдържат…бързо влезнах в кухнята и започнах сама да правя сладкишите за нашите витрини, напълно самоука, но с въображение.
- Кои са любимите ти ястия и защо? Сподели с нас 1 сладка и 1 солена рецепта.
Ястията, които съчетават богат вкус, много подправки, полезни съставки и минимална подготовка са ми любими. Една от любимите ми солени рецепти е „Шакшука с червена леща“ – идеална за всяко хранене през деня, богата на вкус и полезности.
От сладките предпочитам такива, които допринасят за здравето – суровите торти и десерти са ми любими, запазвайки свежия вид на продуктите, те са в пъти по хранителни от другите сладости. Любима ми е “Тортата с цвекло” – една от най-изпробваните ми рецепти – сочна, красива и оригинална.
- Как избираш продуктите за своите рецепти?
По 3 критерия – сезонност, ползи и какво имам останало налично в хладилника (изобщо не обичам да изхвърлям храна). Качеството на съставките е от първостепенно значение, защото вярвам, че здравословното хранене започва с внимателен подбор на продуктите. Избирам домашни, фермерски, от части био, но основното е сезонност и това какво расте тук, в България.
- Какви са основните предизвикателства в създаването на нови рецепти?
Баланса! Най-голямото предизвикателство е да се намери баланса – във вкуса, във визията, в
съотношението на макронутринтите. Винаги се стремя рецептите ми да са лесни и бързи за приготвяне, без да се наруши качеството и вкуса.
- От кого черпиш идеи и мотивация, за да твориш в кухнята?
Идеите и мотивацията ми идват от моето семейство – особено от децата ми и съпругът ми – те обичат да хапват от всичко и по този начин ми дават свободата да им предлагам необходимото разнообразие на трапезата ни у дома . Те са моят източник на вдъхновение.
- Как балансираш между здравословното и вкусното?
За мен тези две думи значат едно и също. През годините минах през различни периоди в търсене на този баланс. Точно затова и записах и завърших курс за нутриционист, имах нужда да разбера още за храната. Умението ми да създавам ястия, които не само подхранват тялото, но и радват със своя вкус, е тренирано ежедневно. И най-важното – щипка любов и вече е всичко завършено.
- Всички сме имали провали в кухнята. Може ли да споделиш за такъв момент от твоя кулинарен път и развитие?
Имам ясен спомен от първите кексове, които изпекох за пекарната ни – никога преди не бях правила торти и сладкиши – пълен провал! Изтекли форми в конвектомата, дим навсякъде и резултат – кекс дебел колкото палачинка, но доста по глетав… не се отказах.
- Какво е отношението ти към традиционната българска кухня и как я интегрираш в рецептите си?
Традиционната българска кухня е безценна. Погледната от близо тя е наситена със смисъл, вкусове и баланс. У дома сме почитатели на българските подправки – тези, които ще срещнете във всяка 2-ра рецепта – чубрица, джоджен, магданоз…
Интегрирам ги дори в торти – преди години създадох моята авторска Торта с джоджен, стана голям хит сред клиентите ни. Кой да очаква, че джоджена освен с боб ще си отива и с какао?!
- Според теб, променя ли се вкусът на българина през последните години? Какви са
наблюденията ти?
Определено се развива в добра посока – днес сме по-отворени към нови кулинарни тенденции и влияния, като същевременно запазваме любовта към традиционните рецепти. Радва ме и това, че съзнанието на българина се обръща все повече към чистата храна и нейните ползи.
- Какво те мотивира да продължаваш да създаваш съдържание и да споделяш своите кулинарни умения с другите?
Радвам се, когато виждам, че рецептите ми вдъхновяват хората да се погрижат за тялото си. Да покажа, че готвенето за семейството може да бъде лесен, забавен и вкусен процес – това е моята мисия. Когато знам, че дори само 1 човек съм мотивирала да обърне внимание на храненето си – това си е голям успех.
Вижте още интервюта с кулинарните таланти на България тук => https://kanapfoods.bg/category/istorii-i-recepti/