
“Бих казала, че “силата” ми е в така наречените алтернативни десерти. А тях започнах да правя след като открих, че имам непоносимост към някои от най-често използваните съставки в класическото сладкарство.” – споделя Десислава Христова.
1. Представи се с няколко изречения.
Целеустремена и любознателна, опитвам се да съчетавам влечението си към десертите със здравословния начин на живот. Стремя се да бъда пълноценна в ролята си на родител и майка, да развивам интереса си към фотографията, да надграждам знанията си в маркетинга и да се чувствам добре в тялото си.
2. Как започна твоят кулинарен път? Кой те въведе в тайнството на готварството?
Допреди да срещна съпруга ми нямах почти никакъв интерес към готвенето. Той е готвач по професия и неговата любов към кулинарията донякъде зарази и мен. Покрай него започнах да правя плахи опити в кухнята, но и досега не смятам, че съм добра в готвенето. Бих казала, че “силата” ми е в така наречените алтернативни десерти. А тях започнах да правя след като открих, че имам непоносимост към някои от най-често използваните съставки в класическото сладкарство.
3. Кои са любимите ти ястия и защо? Сподели с нас 1 сладка и 1 солена рецепта.
За да се превърне едно ястие в любимо за мен, то трябва да съдържа достатъчно протеин, мазнини, въглехидрати, много фибри (по възможност) и да ми допада на вкус. Няма обаче едно, което мога да назова като любимо. Но тъй като в момента е зима, първото нещо, което обичам и изниква в ума ми, са зелевите сарми. Тези, които аз ям, не са класически, защото вместо бял ориз съдържат “карфиолен ориз”, който ги прави нисковъглехидратни и много по-богати на фибри, на витамини, антиоксиданти, калций и други полезни вещества.
За да бъде един десерт любим, се старая да бъде приготвен с повече фибри от плодове или ядки и семена, с по-малко захар или с натурални подсладители. Обичам ако е включен и шоколад! Отново няма една, която ми е най-любима, но ще оставя рецепта на моята интерпретация за веган Гараш торта с бял шоколад.
4. Как избираш продуктите за своите рецепти?
Водя се от няколко принципа:
– Ако използвам брашна – да бъдат пълнозърнести;
– Ако е възможно да да избирам ядки или семена вместо брашна;
– Избирам нерафинирани мазнини;
– Ако използвам шоколад – да бъде с висок процент какао и без млечни продукти;
– Използвам пресни или сушени плодове като допълващ или единствен подсладител;
– Използвам растителни млека и ядкови тахани вместо млечни продукти.
5. Какви са основните предизвикателства в създаването на нови рецепти?
За мен предизвикателство е да намеря време. Предизвикателство беше и да свикна с мисълта, че мога да получа резултат, който е различен от очаквания. Останалото е удоволствие.
6. От кого черпиш идеи и мотивация, за да твориш в кухнята?
Най-голямата ми мотивация е желанието ми аз и семейството ми да се храним с пълноценна храна, приготвена от съставки с реална хранителна стойност, а не “празни” калории. А идеите могат да дойдат отвсякъде щом човек е с отворено съзнание за тях. При мен идват от други кулинарни блогъри, от кулинарни предавания или списания, от продуктите, които са в сезон…
7. Как балансираш между здравословното и вкусното?
За мен здравословното и вкусното не са противоположности, а естествено допълващи се. Вярвам, че когато подхождаш с внимание към съставките и комбинираш правилните вкусове, можеш да създадеш храни, които не само подхранват тялото, но и доставят удоволствие.
8. Всички сме имали провали в кухнята. Може ли да споделиш за такъв момент от твоя кулинарен път и развитие?
Зад красиво заснетите и обработени снимки на десерти в профила ми всъщност стоят страшно много провали. Много ми се иска хората да знаят това и да не се отказват да готвят, защото могат да се провалят.
Понякога успявам да “спася” храната като я превърна в нещо друго, различно от заплануваното, но се е случвало и да бъде негодна за консумация.
9. Какво е отношението ти към традиционната българска кухня и как я интегрираш в рецептите си?
Пазя много топли детски спомени за някои любими мои ястия и десерти от традиционната българска (и балканска) кухня, но все по-рядко намират място в ежедневното ми хранене, тъй като ограничавам бързите въглехидрати, не консумирам пържени храни и т.н. И все пак понякога по празници като Коледа и Великден си позволявам да се върна назад във времето като опитвам по малко от традиционните гозби.
Има определени традиционни ястия и десерти, които преминават през мой “прочит”, за да ги напасна на начина, по който се храня. Знам, че за много хора такова преиначаване е безумно и такива вариации не могат да се нарекат “традиционни”, но за мен са.
10. Според теб, променя ли се вкусът на българина през последните години? Какви са наблюденията ти?
И да, и не. Има хора, които приветстват така наречените нови и модерни храни, експериментират и внедряват нови вкусове към менюто си. Има и такива, които са заклети традиционалисти и не са склонни да опитват нещо различно от обичайното, с което са се хранили винаги. Но е въпрос на време храненето ни да се промени трайно и да включва вкусове и храни, които не са били типични доскоро. Кафето и шоколадът също някога са били “екзотика”, а сега са нещо, което консумираме ежедневно.
11. Какво те мотивира да продължаваш да създаваш съдържание и да споделяш своите кулинарни умения с другите?
Имам нужда да култивирам креативната си енергия в нещо подобно. Знам, че има хора, които намират вдъхновение в моите рецепти и това ме радва. А и за жалост броят на хората с непоносимости и алергии е все по-голям, затова се надявам, че мога да полезна на тях, както и на онези, които се придържат към растително хранене, или които по една или друга причина избягват глутена и т.н.