Телефон +359888611058

02 Apr

1. Представи се с няколко изречения?
Казвам се Елена Петрелийска и съм консултант по пълноценно хранене, автор на кулинарни книги, TV водещ, собственик на компанията EPFOOD DELIVERY за доставка на пълноценни ежедневни менюта и основател на платформата EPHEATH. Моят подход в работата ми обхваща не само хранителния режим, но и емоционалната страна на здравето. Съчетавам придобитите през годините знания от различни обучения и нестихващата ми страст, за да предложа моя цялостен поглед върху пълноценното хранене и благополучие.

2. Как започна твоят кулинарен път? Кой те въведе в тайнството на готварството?
Аз съм от семейство на хотелиери и ресторантьори. А Баба и Дядо бяха главни готвачи на времето и винаги съм била заобиколена от света на храната. Смятам, че факторите да започна да се занимавам професионално и в детайли с кулинария и диетология са два. Семейството ми има хотел с ресторант и аз от 14 годишна започнах да обръщам сериозно внимание на този бизнес. Но другата причина не е толкова приятна- наложи се да се срещна изкъсо с необятния кулинарен свят заради заболяване, което имах основно като тийнеджър.

3. Кои са любимите ти ястия и защо? Сподели с нас 1 сладка и 1 солена рецепта.
Попитахте ме кой ме въведе в тайнството на кухнята- свързвам дядо ми Славчо с този въпрос. Той почина преди много време, но когато бях малка и му гостувах за ваканциите, го будех посред нощ, за да ми приготвя палачинки. Това са най- фантастичните палачинки, които някога съм опитвала- фини, копринени, нито много сладки, нито солени, приготвени с 5 пъти пресято брашно. Ако знаех рецептата, нямаше да ви я споделя, но поне снимка щях да приложа. 🙂
На моята сватба през 2023, дойде наш близък и ми подари личните готварски тефтери и книги на моя дядо. Представяте ли си какво богатство?! Ще ви споделя две рецепти от там, но с мой почерк. Така си представям, че готвя с моя дядо.

  • Солена: Паста с грах и крем с босилек. Споделям рецептата за 4 порции тук:

  • 400 г паста по ваше желание за вида ( аз избрах орзо)
  • 200 г. замразен грах
  • 50 г. шамфъстък
  • 200 г. сварен бял боб
  • 1 шепа листа от босилек
  • 50 г. хранителна мая
  • 1 лимон- сока
  • 2 с.л. зехтин
  • Сол и пипер на вкус
  • ½ чаша вода
    Начин на приготвяне:
  • Сварете пастата според указанията на пакета й.
  • бланширайте граха в гореща вода за няколко минути.
  • Останалите съставки сложете в блендер и превърнете в гладък крем.
  • Отцедете пастата и я върнете в същия съд, добавете крема и отцедения грах. Посолете, разбъркайте и оставете да заври. Веднага след това дръпнете от котлона. Сервирайте като поръсите с още хранителна мая и зехтин.

4. Как избираш продуктите за своите рецепти?
Няколко са за мен основните принципа- избирам сезонни продукти, защото природата знае по- добре от нас от какво имаме нужда и държа на ясен и чист произход на продуктите- до колкото това е възможно в наши дни.

5. Какви са основните предизвикателства в създаването на нови рецепти?
Създаването на нови рецепти изисква баланс между иновация и познати вкусове, за да бъдат те приети от хората. Най-голямото предизвикателство е комбинирането на здравословни съставки, без да се губи удоволствието от храната. Също така, важно е да се намерят достъпни продукти, които не са прекалено скъпи или трудни за откриване. Друга трудност е адаптирането на рецептите към различни хранителни режими и предпочитания. Освен това, естетиката на ястието е също толкова важна, колкото и вкусът му.

6. От кого черпиш идеи и мотивация, за да твориш в кухнята?
Аз съм омъжена за един от най- добрите ( ако питате мен най- добрият) готвач в страната ни. Той е абсолютен извор на идеи що се отнася до кулинария. От него черпя мотивация да продължавам в посоката, в която съм поела. Той много ми помага и насочва, когато сме заедно в кухнята. Харесвам стила му, а екзекуцията му е недостижима.

7. Как балансираш между здравословното и вкусното?
За мен в пълна сила важи твърдението, че здравословното е вкусно. Вярвам, че здравословното хранене не трябва да бъде скучно или безвкусно, а напротив – трябва да носи удоволствие. Използвам пресни, сезонни продукти и естествени подправки, които подчертават вкуса на храната. Вместо да избягвам мазнините, подбирам полезни източници като маслини, авокадо, семена или ядки. Изключвам ползването на рафинираните захари, като използвам естествени алтернативи като мед или плодове. Всичко е въпрос на баланс и правилно съчетаване на съставките.

8. Всички сме имали провали в кухнята. Може ли да споделиш за такъв момент от твоя кулинарен път и развитие?
Да, така е- всички сме имали своите провали, в това число и аз! Най- запомнящи се за мен са тези, които преживях в първия сезон на риалити формата Мастър Шеф. И особено онзи път, в който имахме да нахраним над 20 госта, аз бях капитан на нашия отбор и се оказа, че не съм преброила точно чиниите за сервиране. А ястието ни беше толкова красиво и вкусно! Е..няколко човека останаха без храна, а нашият отбор загуби.. От тогава, вече 11 години, винаги, когато имам големи вечери, броя чиниите по точно 10 пъти, за да съм сигурна, че не съм допуснала грешка.

9. Какво е отношението ти към традиционната българска кухня и как я интегрираш в рецептите си?
Традиционната българска кухня е богата, вкусна и пълна с история, затова я уважавам и обичам. Тя обаче, може да е и много тежка. Затова, се опитвам да запазя автентичния ѝ дух, но в същото време адаптирам някои рецепти към съвременните тенденции за по-здравословно хранене. Например, заменям бялото брашно с пълнозърнести алтернативи или използвам по-леки методи на приготвяне, като варене и печене вместо пържене. Включвам повече сезонни зеленчуци, за да направя традиционните ястия по-пълноценни. По този начин запазвам вкуса и усещането за домашна храна, но с по-полезен подход.

10. Според теб, променя ли се вкусът на българина през последните години? Какви са наблюденията ти?
Да, вкусът на българина определено се променя и става по-отворен към нови храни и комбинации. Все повече хора търсят здравословни и по-леки алтернативи на традиционните рецепти. Интересът към международни кухни също нараства, като азиатската, средиземноморската и веган кухнята стават все по-популярни. В същото време, има завръщане към качествените местни продукти и традиционни техники на приготвяне. Това е страхотно, защото показва желание за баланс между корените ни и новите кулинарни тенденции.

11. Какво те мотивира да продължаваш да създаваш съдържание и да споделяш своите кулинарни умения с другите?
Мотивацията ми идва от това, че аз съм хранителен терапевт и имам желанието да помогна на хората да се хранят по-добре, без да правят компромис с вкуса. Обичам да виждам как рецептите ми вдъхновяват другите и ги карат да експериментират в кухнята. Кулинарията е нещо повече от готвене – тя е начин за изразяване, за споделяне и за създаване на спомени. Получавам огромно удовлетворение, когато някой ми пише, че е приготвил моя рецепта, добавил е нещо свое и е останал доволен. Това ме кара да продължавам в същата посока и да споделям своя опит.

Кошница