Телефон +359888611058

26 Mar
  1. Представи се с няколко изречения?

 Казвам се Мария на 35 г. Определям себе си като мотиватор и човек, който постоянно иска да научава нови неща и да се развива в сферата на спорта и здравословното хранене.

Завършила съм висшето си образование като хореограф, но впоследствие пламна любовта ми към йогата. Имам сертификати за йога, пилатес, табата, хийт, канго джъмпс и през последните 10 години преподавам различни групови занимания като инструктор, изготвям режими, помагам на хората да започнат да водят по-здравословен начин на живот. В момента карам обучение за нутриционист и плувам надълбоко в света на спорта и храненето.

2. Как започна твоят кулинарен път? Кой те въведе в тайнството на готварството?

Готвенето винаги е било моя страст и хоби. В началото не беше здравословно, а просто експериментирах. Никога не са ме влечали класически рецепти. Дълги години само спортувах преди да установя, че всъщност храната е вълшебната пръчица, която прави промените в тялото ни и влиае на цялото си същество.

Сега се занимавам единствено със здравословни рецепти, много тясно профилирана съм в това. Съдбата ме срещна с моята половинка – фитнес инструкторът Генади Генадиев, на който много се възхищавах за начина на живот. Той вече има три книги с нискокалорични и здравословни рецепти и е моето най-голямо вдъхновение по пътя ми, както и мой учител от когото черпя знания и попълвам пропуските си.

3. Кои са любимите ти ястия и защо? Сподели с нас 1 сладка и 1 солена рецепта.

Повече ми се отдават солените рецепти, но приготвяме доста повече десерти.

Вкъщи се храним доста изчистено като залагаме на приготвена храна лично от нас по възможност с качествени продукти, сезонни плодове и зеленчуци и се стараем менюто да е балансирано. 

Примери за закуска:

* Скир, протеин, плодове;

* Препечени филийки с яйца, авокадо и котидж;

* Пълнозърнеста баница във фитнес вариант.

* Юфка за бодибълдъри в сладък вариант;

Примери за обяд и вечеря:

* Бъркани яйца със салата;

* Паста със сьомга;

* Телешки стек със салата;

* Пилешки бутчета със салата;

* Тортили, бурито, такоси и подобни;

* Здравословни алтернативи на пица.

Украсявам салатите с плодове и семена, за гарнитури приготвям заленчуци на пара, бял сварен ориз, добре изпечени картофки без излишни мазнини.

4. Как избираш продуктите за своите рецепти?

 Обикновенно пазарувам от големите вериги, защото там има всичко, което ми е необходимо и някои по-екзотични продукти, които не се намират във всеки квартален магазин. Подкрепям българските производители и домашно приготвените продукти, но за съжаление не винаги можем да се снабдим с такива.

5. Какви са основните предизвикателства в създаването на нови рецепти?

Ние се стремим да направим рецептата нискокалорична и да използваме максимално здравословни алтернативи на продуктите, тъй като основно вдъхновяваме спортуващи хора, които търсят точно такива рецепти. Другата аудитория, която обхващаме са хора със здравословни проблеми, като диабет и инсолинова резистентност. При нас фитнесът и здравословното хранене вървят ръка за ръка. Нашите рецепти са модернизирани и осъвременени, но най- вече са лесни за приготвяне.

6. Как балансираш между здравословното и вкусното?

Здравословното винаги е по-вкусно! Да си във форма е по-вкусно. Да си здрав е по-вкусно. Случва ми се да се мръщя, когато видя някое изключително мазно ястие от детството ми и изпитвам силно угризение да ям.

7. Всички сме имали провали в кухнята. Може ли да споделиш за такъв момент от твоя кулинарен път и развитие?

И на мен, както и на всички се е случвало да не ми се получи някой кулинарен експеримент, още повече аз не съм професионален готвач, а има закономерности в кулинарията, които не са ми ясни. Последният ми провал беше да направя протеинови бейгъли с извара, тиквички, кашкавал и яйца, като установих, че без някакъв вид брашно няма да се получат.

Има малко неща, за които съм склонна да кажа, че не трябва да се пипат, като например хубавата домашна паста, на която съм ценител, въпреки че, ние приготвяме пълнозърнеста вкъщи.

Провалите в кухнята не ме плашат. Изпитвах затруднения когато живеех с родителите ми, които не подкрепяха начина ми на готвене и критикуваха всичко здравословно, понеже обичат традиционната кухня, но в момента съм намерила точната среда, за да се развивам в кулинарен план. Дори ако приготвя нормални макарони на дъщеря ми (4г.) за закуска изключително здравословният ми партньор отказва да ги погледне, така че се придържаме към плана.

8. Какво е отношението ти към традиционната българска кухня и как я интегрираш в рецептите си?

 Няма как да се пропусне традиционната кухня, защото това е гръбнака и основата, на която сме стъпили. Малко трудно ще продаваш суши в Италия. Стараем се да заменяме продуктите с техните здравословни и нискокалорични алтернативи, като добавяме щипка любов и се получава.

9. Според теб, променя ли се вкусът на българина през последните години? Какви са наблюденията ти?

Неизбежбено е да не се промени, тъй като вече пътуваме много по целия свят, навсякъде има изобилие от различни видове кухня и достъп до информация. Всеки може да се запознае с различни вкусове и домовете ни са пълни с всевъзможни уреди за приготвяне на най-различни ястия. Другият фактор, който налага промяната е влошеното здравословно състояние на хората, които търсят начин да подобрят хранителните си навици.

10. Какво те мотивира да продължаваш да създаваш съдържание и да споделяш своите кулинарни умения с другите?

Това ме поддържа жива, не ми е нужна мотивация, за да следвам моята мисия. Имаше период в който трябваше да реша дали да се развивам в полицията или във фитнеса. Да избера фитнеса и здравословното хранене беше най-правилното решение в моя живот. За това съм създадена. Това е моята страст. Това ме изпълва с живот. Ако повечето хора правят това, което обичат, а не това което мислят че трябва, светът ще е пълен с щастливи и усмихнати хора.

Пожелавам на Вас и на всички ваши клиенти да приключестват по пътя към постигане на целта, независимо каква е тя и да се наслаждават на процеса, да се учат от грешките си и да бъдат благодарни за провалите, които са пътят към успеха!

Кошница