Телефон +359888611058

18 Feb

“Старая се да споделям с хората рецепти, които не просто хранят тялото, но и душата – с цветове, аромати и текстури, да носят емоция и усещане за уют и свързаност.” – Ваня Грозева.

1. Представи се с няколко изречения?

Аз съм Ваня – любител кулинар, кулинарен фотограф и автор на здравословни рецепти, които доказват, че здравословната храна може да бъде едновременно вкусна и лесна за приготвяне. Старая се да споделям с хората рецепти, които не просто хранят тялото, но и душата – с цветове, аромати и текстури, да носят емоция и усещане за уют и свързаност. Обичам да експериментирам и да се предизвиквам в кухнята, да трансформирам класически рецепти в техни по-здравословни алтернативи. Щастлива съм да вдъхновявам хората, така че да превърнат готвенето в удоволствие, а не в задължение и напрежение.

2. Как започна твоят кулинарен път? Кой те въведе в тайнството на готварството?

Моят кулинарен път започна още от детството, когато с възторг гледах как мама и баба приготвят онези домашни вкусотии, които изпълваха кухнята с аромати на уют, любов и топлина. Обожавах да меся, да разбивам с миксер, да изрязвам бисквитени формички и не на последно място да облизвам купичките и да дегустирам.

Всичко това разпали любовта ми към храната. За мен тя е много повече от средство за задоволяване на апетита. Тя е любов, вдъхновение, емоция, радост, уважение и още много.

Преди няколко години започнах да споделям в социалните мрежи апетитни снимки на храна, която съм приготвила за семейството си. Близки и приятели все ме питаха за рецепта, но аз не можех да им дам, защото винаги всичко приготвях на око, без точни пропорции. Те ме предизвикаха да започна да си записвам съставките, а по-късно и да създам страница, в която да споделям моите рецепти. Така започна всичко. Като на шега. И до ден днешен продължавам да се старая да споделям вкусни, здравословни и лесни за приготвяне рецепти, които да са полезни на хората в забързаното ежедневие.

За още по-голямо удобство през 2024 г. създадох сайт hi-vanya.bg, в който по лесен и достъпен начин всеки да може да открие по нещо за себе си – рецепти и вдъхновение.

3. Кои са любимите ти ястия и защо? Сподели с нас 1 сладка и 1 солена рецепта.

Трудно ми е да се спра само на 2 рецепти, но ще споделя такива, които освен че са ми любими ги приготвям и много често вкъщи.

Любим десерт са ми Суровите  морковени пастички, със сочна основа от моркови, фурми и орехи, комбинирана с нежен крем от кашу, кокос и свеж портокалов сок. Приготвят се много лесно и са изключително вкусни. Подходящи са за малки и големи.

Моите деца много обичат пица, както може би повечето деца, за това често им приготвям такава, но в здравословен вариант. С хрупкав блат от белтъци, гарниран с доматено пюре, кашкавал, царевица, маслини и рукола за свежест.

4. Как избираш продуктите за своите рецепти?

Водя се от три основни принципа – качество, сезонност и баланс. Избирам пресни, натурални продукти, които носят максимум вкус и ползи. Предпочитам местни фермерски продукти и използвам здравословни алтернативи, като кокосова захар, пълнозърнести и безглутенови брашна, растителни масла и др.

5. Какви са основните предизвикателства в създаването на нови рецепти?

Най-голямото предизвикателство е да намеря перфектния баланс между вкусно и здравословно. Понякога новите идеи в главата ми звучат гениално, но на практика… не винаги се получават, така както съм си представяла. Експериментите са ключът, а провалите – просто уроци, които ме мотивират да стана още по-добра!

6. От кого черпиш идеи и мотивация, за да твориш в кухнята?

Моите две прекрасни момчета са най-голямата ми мотивация и вдъхновение да създавам вкусни и здравословни рецепти. За мен е важно да възпитам в тях любов и уважение към храната, както и здравословна връзка с нея. Вярвам, че това е най-сигурният път след време те да правят по-добри избори. Освен това се вдъхновявам и от традиционната кухня, но винаги търся как да ѝ придам модерен и здравословен прочит.

7. Как балансираш между здравословното и вкусното?

Балансирам като залагам на естествените вкусове, използвам ароматни подправки, разнообразявам текстурите и се старая всяка хапка да бъде удоволствие, а не компромис.

8. Всички сме имали провали в кухнята. Може ли да споделиш за такъв момент от твоя кулинарен път и развитие?

О, разбира се! Провали да искаш!

Сега ще ви споделя нещо смешно още от детството ми.

Никога няма да забравя първия път, когато решихме със сестра ми да изненадаме баба и да й приготвим топла баница, която да я чака на масата, като се прибере. Бяхме малки, но пък много ентусиазирани да я зарадваме. Всичко мина по план, поне по нашите изчисления. Баба беше много горда и щастлива, ние също, докато не дойде моментът за опитване. О, катастрофа! Незнайно как бяхме объркали бутилките и вместо олио, бяхме сложили обилно количество оцет в баницата. Последва вълна от смях през сълзи. Определено не беше вкусно, но пък бяхме възнаградени с топла прегръдка за старанието. Това ме научи, че провалите в кухнята не са нещо страшно, напротив, те са ценни и само ни правят по-добри. Важно е желанието и удоволствието.

И до ден днешен продължавам да имам гафове в кухнята, като изгорели бисквити на въглен, просто, защото забравих за тях и излязох на разходка. Веднъж блендирах крем, но забравих да сложа капака и можете да си представите как изглеждаше кухнята след това. Отне ми 2 часа, за да я изчистя.

Веднъж от бързане пропуснах да сложа кокосова захар в кекса и той по-скоро имаше вкус на хляб с орехи и канела.

9. Какво е отношението ти към традиционната българска кухня и как я интегрираш в рецептите си?

Традиционната българска кухня е пълна с аромати, вкусове и истории! Обичам да взимам класически рецепти и да им придавам здравословен завършек – например тиквеник с пълнозърнести кори и кокосова захар, питки Добруджанки с безглутеново брашно. Старая се да запазя автентичния вкус и едновременно с това да направя състава по-здравословен.

10. Според теб, променя ли се вкусът на българина през последните години? Какви са наблюденията ти?

Определено, и то в правилната посока, поне това са моите наблюдения, които са на базата на хората които ме следват и все по-силният интерес към здравословни алтернативи. Хората все повече се интересуват от качеството на храната, обичат да експериментират и се връщат към домашното готвене.

11. Какво те мотивира да продължаваш да създаваш съдържание и да споделяш своите кулинарни умения с другите?

Най-голямата ми мотивация е обратната връзка от хората – когато някой ми напише, че е приготвил моя рецепта и е зарадвал семейството си, това ми дава безкрайна енергия! Вярвам, че чрез храната можем да създаваме не просто ястия, а спомени, емоции и уют, и точно за това не спирам да споделям моето “Здравословно вдъхновение”!

Кошница