Телефон +359888611058

11 Feb
  1. Представи се с няколко изречения?

Казвам се Жанина, майка съм на шест деца, магистър фармацевт и любител пекар. 

2. Как започна твоят кулинарен път? Кой те въведе в тайнството на готварството?

Сама тръгнах по този път. Още като ученичка купувах всякакви кулинарни списания и книги, след това дойдоха социалните мрежи, различни кулинарни курсове и така – стъпка по стъпка започнах да имам все повече умения и интереси в тази сфера. Нуждите вкъщи също нарастнаха и се налагаше да готвя и пека всеки ден.

 3. Кои са любимите ти ястия и защо? Сподели с нас 1 сладка и 1 солена рецепта.

Не мога да се сетя за едно любимо ястие, още повече, че моите любими не винаги са най-харесваните от семейството. Солена рецепта, която приготвям често са питки със сирене и моцарела. От сладките – кейк с круши.

 4. Как избираш продуктите за своите рецепти?

Когато имам възможност взимам по-качествени продукти – домашни яйца, месо от пасищни животни, хубави млечни продукти, но не съм маниак на тази тема. Искам децата да опитат от всичко, а не да следват мода и стандарт в храненето. Трябва да сме адаптивни. 

 5. Какви са основните предизвикателства в създаването на нови рецепти?

Основните предизвикателства са да предложа рецепта, която е сравнително лесна, бюджетна, която ще се одобри вкъщи и продуктите се намират лесно на пазара. Не мога да си представя да готвя нещо само, за да създам съдържание.

 6. От кого черпиш идеи и мотивация, за да твориш в кухнята?

Интернет, книги, вдъхновявам се, когато се храня навън. Обичам да опитвам нови неща и да ги адаптирам за семейството си след това. 

 7. Как балансираш между здравословното и вкусното?

Не мисля, че има противопоставяне между здравословно и вкусно. Не контролирам строго децата, съобразявам се и с тяхната възраст, защото бебе можеш да ограничиш, но тинейджър – не. Той ще иска да излиза с приятели и да ядат фаст фууд. Най-важен е примерът – аз готвя всеки ден и пека хляб.

 8. Всички сме имали провали в кухнята. Може ли да споделиш за такъв момент от твоя кулинарен път и развитие?

Единственият начин да се научиш да готвиш е – да готвиш. Някой път се получава, друг път не, но в един момент развиваш по-добра интуиция и можеш по-лесно да стигнеш до добър краен резултат.

 9. Какво е отношението ти към традиционната българска кухня и как я интегрираш в рецептите си?

Смятам, че готвя предимно традиционни български рецепти. 

 10. Според теб, променя ли се вкусът на българина през последните години? Какви са наблюденията ти?

Да, сигурно се е променил, защото в последните години навлязоха много нови продукти на пазара, които бавно, но сигурно влизат в менюто ни. Радвам се, че се обогатява вкусът ни.  

11. Какво те мотивира да продължаваш да създаваш съдържание и да споделяш своите кулинарни умения с другите?

Основният ми двигател е удоволствието, което ми носят приготвянето и снимането на храна. Не винаги имам време и желание, но пък разнообразявам иначе монотонните дни. Безценно е да зарадваш децата си с хубав хляб, топла баница или вкусна супа. Другият ми мотив е, че по този начин пробвам различни рецепти и подобрявам уменията си в кухнята. 🙂

Кошница