
Казвам се Жанина, майка съм на шест деца, магистър фармацевт и любител пекар.
2. Как започна твоят кулинарен път? Кой те въведе в тайнството на готварството?
Сама тръгнах по този път. Още като ученичка купувах всякакви кулинарни списания и книги, след това дойдоха социалните мрежи, различни кулинарни курсове и така – стъпка по стъпка започнах да имам все повече умения и интереси в тази сфера. Нуждите вкъщи също нарастнаха и се налагаше да готвя и пека всеки ден.
3. Кои са любимите ти ястия и защо? Сподели с нас 1 сладка и 1 солена рецепта.
Не мога да се сетя за едно любимо ястие, още повече, че моите любими не винаги са най-харесваните от семейството. Солена рецепта, която приготвям често са питки със сирене и моцарела. От сладките – кейк с круши.
4. Как избираш продуктите за своите рецепти?
Когато имам възможност взимам по-качествени продукти – домашни яйца, месо от пасищни животни, хубави млечни продукти, но не съм маниак на тази тема. Искам децата да опитат от всичко, а не да следват мода и стандарт в храненето. Трябва да сме адаптивни.
5. Какви са основните предизвикателства в създаването на нови рецепти?
Основните предизвикателства са да предложа рецепта, която е сравнително лесна, бюджетна, която ще се одобри вкъщи и продуктите се намират лесно на пазара. Не мога да си представя да готвя нещо само, за да създам съдържание.
6. От кого черпиш идеи и мотивация, за да твориш в кухнята?
Интернет, книги, вдъхновявам се, когато се храня навън. Обичам да опитвам нови неща и да ги адаптирам за семейството си след това.
7. Как балансираш между здравословното и вкусното?
Не мисля, че има противопоставяне между здравословно и вкусно. Не контролирам строго децата, съобразявам се и с тяхната възраст, защото бебе можеш да ограничиш, но тинейджър – не. Той ще иска да излиза с приятели и да ядат фаст фууд. Най-важен е примерът – аз готвя всеки ден и пека хляб.
8. Всички сме имали провали в кухнята. Може ли да споделиш за такъв момент от твоя кулинарен път и развитие?
Единственият начин да се научиш да готвиш е – да готвиш. Някой път се получава, друг път не, но в един момент развиваш по-добра интуиция и можеш по-лесно да стигнеш до добър краен резултат.
9. Какво е отношението ти към традиционната българска кухня и как я интегрираш в рецептите си?
Смятам, че готвя предимно традиционни български рецепти.
10. Според теб, променя ли се вкусът на българина през последните години? Какви са наблюденията ти?
Да, сигурно се е променил, защото в последните години навлязоха много нови продукти на пазара, които бавно, но сигурно влизат в менюто ни. Радвам се, че се обогатява вкусът ни.
11. Какво те мотивира да продължаваш да създаваш съдържание и да споделяш своите кулинарни умения с другите?
Основният ми двигател е удоволствието, което ми носят приготвянето и снимането на храна. Не винаги имам време и желание, но пък разнообразявам иначе монотонните дни. Безценно е да зарадваш децата си с хубав хляб, топла баница или вкусна супа. Другият ми мотив е, че по този начин пробвам различни рецепти и подобрявам уменията си в кухнята. 🙂