Телефон +359888611058

09 May
  1. Представи се с няколко изречения?

Казвам се Илиана, а никнеймът в социалните мрежи Ilspired идва от името ми + думата вдъхновен на английски „inspired”.  Чувствам се вдъхновена на тема здравословно хранене и като цяло здравословен начин на живот и се старая чрез информацията и личния пример, който споделям, да вдъхновявам и своята аудитория.

По професия съм икономист, а по душа – кулинар и планинар.

2. Как започна твоят кулинарен път? Кой те въведе в тайнството на готварството?

Това не беше чак толкова отдавна. Като дете бях доста злояда, а като студентка се хранех основно с бърза храна. Може би си дадох сметка, че неглижирането на храната ще доведе до трайни негативни последствия за здравето ми, затова постепенно започнах да приготвям храната си сама. В началото по-простички и лесни ястия, като винаги исках съвети от сестра ми и майка ми.

3. Кои са любимите ти ястия и защо? Сподели с нас 1 сладка и 1 солена рецепта.

О, те са толкова много. Обичам да си хапвам и обичам да приготвям разнообразна храна, така че ми е трудно да определя, но да речем – винаги ще предпочета солено пред сладко.

За солена рецепта избирам яйца – хапвам ежедневно, под всякаква форма, най-често за закуска. Тези за вкусни, питателни и цветни като пролетта.

АВОКАДО ТОСТ С ПОШИРАНО ЯЙЦЕ & РОЗОВ ХУМУС

Чийзкейкът е един от любимите ми десерти. Хрупкава маслена основа, нежен и балансиран на сладост крем от рикота и заквасена сметана и лимон, красив плодов завършек. Перфектен за всеки един повод.

ЧИЙЗКЕЙК С ПРЕСНИ ПЛОДОВЕ & ЛИМОНОВ ПРИВКУС

4. Как избираш продуктите за своите рецепти?

Чета етикета. За мен това е осъзнатост, а не мания.

Държа на качествените, български продукти, избягвам продукти с километричен състав, изкуствени подсладители, подобрители и т.н. Пазарувам от зеленчукови пазари, поръчвам месо и млечни продукти от малки ферми или от проверени магазини. За мен е важно храната да е проста и чиста.

5. Какви са основните предизвикателства в създаването на нови рецепти?

Обичам да създавам алтернативи на не-толкова полезните храни. Предизвикателство е да постигна вкуса, вида и текстурата, така че да е здравословно, но да не е коренно различно от обичайното.

6. От кого черпиш идеи и мотивация, за да твориш в кухнята?

От успешните профили в тази сфера, от книги и кулинарни предавания.

Най-много ме вдъхновяват жените, майките. Аз също съм майка и моята мисия е да предам на нашето дете любовта и страстта към качествената, домашна храна. Смятам, че това е основният стълб на здравето. Когато видя, че майка на 2,3 или дори повече деца приготвя ежедневно домашна храна – е, как да не го правя и аз? 🙂

7. Как балансираш между здравословното и вкусното?

Не бих определила здравословното като по-малко вкусно, напротив. Моята теза е, че да се храним здравословно всъщност значи да се храним нормално – с качествени продукти, минимална преработка, разнообразно, сезонно, балансирано. Не се ограничавам и хапвам каквото ми се яде, защото знам, че съм изградила полезни и дългосрочни хранителни навици.

8. Всички сме имали провали в кухнята. Може ли да споделиш за такъв момент от твоя кулинарен път и развитие?

И то не малко… Сервирала съм жилаво и несготвено добре месо, преварена паста, суров пататник… Ах, ето кое е любимото ми ястие! Пататникът на мама.

И все още ми се случва да объркам някоя рецепта, да не се получи най-желаният от мен резултат, но съм достигнала до ниво, в което някак си успявам да спася ястието от пълен провал.

9. Какво е отношението ти към традиционната българска кухня и как я интегрираш в рецептите си?

Обичам традиционната кухня и често включваме в седмичното ни меню баница, мусака, чушки с ориз, боб.

Заменям някои от съставките с такива, които смятам, че са по-благоприятни за здравето ни – например зехтин и масло вместо слънчогледово олио или алтернативи на бялата захар. Това обаче не променя вкуса, както и хубавите спомени от детството, които българските ястия ни носят.

10. Според теб, променя ли се вкусът на българина през последните години? Какви са наблюденията ти?

    Да, определено. От една страна се връщаме към корените си – печем хляб с квас, подквасваме си кисело мляко. От друга пък, пием матча, добавяме киноа и авокадо в салатата си … в което няма нищо лошо. Важно е да не забравяме откъде сме тръгнали, но и да се движим напред. 🙂

    И започваме все повече да се интересуваме и образоваме на тема хранене като общество, което може само да ме радва.

    11. Какво те мотивира да продължаваш да създаваш съдържание и да споделяш своите кулинарни умения с другите?

      На първо място семейството ми. Имам страхотен съпруг, който оценява всичко, което правя. Подкрепя ме и ми помага, за да мога да балансирам успешно между домакинство – отглеждане на малко дете – работа – социални мрежи – свободно време. Когато виждам, че усилията ми се оценяват и любимите ми същества са щастливи (и сити) всичко има смисъл.

      На второ място, но не по важност, ме мотивират личните ми успехи, които постигам в социалните мрежи. Честите съобщения и коментари от хора, които са се вдъхновили, променили са начина си на хранене, осъзнали са важността и силата на добрата храна.

      Кошница