Телефон +359888611058

02 May
  1. Представи се с няколко изречения?

    Аз съм Йоана- кулинарен ентусиаст, създател на съдържание в социалните мрежи и начинаеща майка. Обожавам вкусната и качествена храна, поднесена с отношение. Създавам и споделям с аудиторията си основно бързи и лесни рецепти, с достъпни съставки, защото живеем във време, в което животите ни се движат на толкова бързи обороти, че е трудно да жонглираме между работата, семейството, кухнята и всички останали ангажименти. Творя с огромно удоволствие и радост от факта, че вече 4 години показвам, че готвенето може да бъде лесно и приятно.

  2. Как започна твоят кулинарен път? Кой те въведе в тайнството на готварството?

    Кулинарният ми път стартира сравнително късно – в студентската ми квартира, когато бях на 19 години. Разполагах с малка печка и една тава, в която започнах плахо да експериментирам в стремежа си да усетя вкуса на “вкъщи”. Започнах с любимите гозби, които майка ми приготвяше вкъщи и с изненада открих, че това занимание ми доставя огромно удоволствие, а и ми се получаваше добре. Постепенно открих нов свят и хоби, в което се влюбих.
  3. Кои са любимите ти ястия и защо? Сподели с нас 1 сладка и 1 солена рецепта.

    Обожавам традиционната българска кухня, а нищо не може да се сравни с топла хрупкава баница или пък пиле с ориз. Трудно е да избера само две рецепти, но ще споделя с вас такива, които най-често приготвям вкъщи.

Най-любимата ми закуска са бананови палачинки.

Тиквичките са един от любимите ми зеленчуци, затова често приготвям руло от тиквички.

  1. Как избираш продуктите за своите рецепти?

    Продуктите, които използвам в рецептите са изключително важни за мен! Старая се да избирам качествени меса от ферми, всяка седмица се зареждам с домашни яйца от свободни кокошки, а на плодовете и зеленчуците държа най-много. За щастие родителите ми отглеждат чисти зеленчуци и имам късмета да имам достъп до екологично отгледани плодове и зеленчуци.
  2. Какви са основните предизвикателства в създаването на нови рецепти?

    Не бих казала, че има кой знае какви предизвикателства, по скоро при мен като майка на 4 месечно бебе, най-голямото предизвикателство е да имам достатъчно време да заснема и изпипам рецептата, за да изглежда така както си я представям. Повярвайте ми понякога това ми се струва като “мисията невъзможна”.
  3. От кого черпиш идеи и мотивация, за да твориш в кухнята?

    Основно черпя идеи от социалните мрежи и от останалите колеги в бранша, но разбира се винаги добавям нещо от себе си, или махам нещо, което не е по моя вкус и обикновено накрая се получава съвсем нова и различна рецепта. А мотивацията ми идва от моята половинка, който много обича да си хапва и винаги ястията ми са подобаващо оценени.
  4. Как балансираш между здравословното и вкусното?

    Ключът е в баланса! Това е любима моя фраза, която важи не само за храната, а и за всеки аспект от живота. Въпросът е да не залитаме в крайности, да се храним основно здравословно, но и да не се лишаваме ако ни се дояде нещо “вредно”. В моите канали може да видите, че и здравословното може да бъде вкусно.
  5. Всички сме имали провали в кухнята. Може ли да споделиш за такъв момент от твоя кулинарен път и развитие?

    По пътя си имам доста провали в кухнята, все пак доста експериментирам и това е неизбежно. Една от най-фрапиращите издънки бяха едни свински ребра, които се превърнаха във въглени, защото забравих, че съм ги сложила да се пекат и заспах. Събудих се от странен аромат на изгоряло и димна завеса идваща от кухнята… от тогава винаги си настройвам таймер с аларма.
  6. Какво е отношението ти към традиционната българска кухня и как я интегрираш в рецептите си?

    Традиционната българска кухня има специално място в моето сърце. Обожавам нашата храна, за мен няма по-вкусни ястия от българските. Често правя традиционни рецепти в малко по-здравословен вариант, но винаги се старая да запазя автентичния вкус.
  7. Според теб, променя ли се вкусът на българина през последните години? Какви са наблюденията ти?

    Определено има промяна в последните години, към добро бих казала. Забелязвам, че също като мен българите масово търсят по-здравословни алтернативи, заместват бялата захар с друг вид подсладители, а авокадото вече не е табу в домовете им. Разбира се тези промени идват и от хората като мен, които правят така, че здравословното хранене да не изглежда толкова трудно достъпно както е било преди години.
  8. Какво те мотивира да продължаваш да създаваш съдържание и да споделяш своите кулинарни умения с другите?

    Мотивацията ми са всички онези хора, които ми пишат, че са пробвали рецептите ми и ми изпращат снимки на своите трапези. Това за мен е безценно и винаги ще ме вдъхновява да продължавам да творя и споделям в социалните мрежи.

Кошница